Tilbake
Kjell Moberg/Nie Teater
Brageteatret
Brageteatret
Brageteatret
Brageteatret
Skriv ut

Scenekunst 2020-2021: BRØDRE & SØSTRE (Brageteatret i samarbeid med NIE Teater)

ØNSKEREPRISE! BRØDRE & SØSTRE 
Dette sier elever fra Vestfold - skolene:

"Dette er den beste forestilling jeg har sett. Veldig sterk og fin forestilling. Alle ungdom kan kjenne seg igjen i forestillingens handling, jeg syns det er fint at vi får se en slik situasjon utenfra, siden mange av oss er midt oppi den selv."​​​​​​​

"Får andre til å forstå hvordan folk kan ha det uten at man må fortelle alt hele tiden​​​​​​​"

Brødre & Søstre er fortellingen om Katrine, Tiril, Markus og Fredrik og. Fire venner som har gjort det meste sammen, og som alltid har stilt opp for hverandre. I løpet av 9.klasse skjer det en forandring. Markus blir forelsket, Fredrik begynner å spille i band, Tiril er sint på alt og alle og Katrine har lyst til å ligge under dyna for alltid. De glir fra hverandre, og etter ungdomsskolen mister de kontakten. Det går ett år. Det går to år, før Tiril ringer til Markus og Fredrik og spør om de vet noe om Katrine. Ligger hun fortsatt under dyna? Har hun flyttet utenlands? Hvor er det blitt av henne?

Prosjektet Brødre & Søstre har fokus på psykisk sykdom i nære relasjoner. En psykisk lidelse er en stor og uforutsigbar påkjenning både for pasienten, og dens pårørende. Med utgangspunkt i dokumentarisk materiale har NIE skapt en forestilling om menneskesinnet, skarpt vårlys, selvivaretagelse og mørkets kraft.

Forestillingen er utviklet for, og med målgruppen 13 +

Konsept og regi: Kjell Moberg

Scenografi og kostyme: Katja Ebbel Frederiksen

Lysdesign: Norunn Standal

Komponist: Helder Deploige

Produsent: Iva Moberg/Uta Guildhus


Teater og psykisk helse
Brødre & Søstre omhandler temaet ungdom og psykisk helse, og er demed en ypperlig anledning til å ta opp dette aktuelle emnet i klassene. 

Brageteatret samarbeider med Senter for oppvekst i Drammen kommune, for å sikre at ulike teaterforestillinger i DKS kommuniserer til målgruppa barn- og unge på en relevant og troverdig måte.

Psykolog Birthe Dahle i Oppvekstteamet har ved flere anledninger vært involvert i våre produksjoner, og uttaler følgende:

"Det å ha det vondt og vanskelig i perioder av livet er helt normalt. Likevel  har ofte det å slite psykisk blitt gjemt unna og forbundet med skam. På teateret kan man løfte noe som er skummelt opp i lyset, og kanskje gjøre det mindre truende. Det å oppleve, kjenne igjen og dele vonde tanker og følelser sammen med andre, minsker ofte opplevelsen av å være ensom og annerledes. Slik kan teateret være med å bidra til å bedre den psykiske helsen både hos barn, ungdom og voksne."

Brageteatret oppfordrer skoler som har tilgang til helsesøster, om å informere vedkommende, og til å se forestillingen sammen med elevene. 

TILGJENGELIG UKE 43.

Lærerveiledning

Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Brageteatret i samarbeid med NIE Teater
  • Produsent: NIE kontor produksjon: Iva Moberg, tel: 41231310

Om kunstner / utøver / gruppe

NIE Teater har gjennom de siste 18 årene etablert seg som ett av de ledende europeiske kompaniene som arbeider spesifikt for barn, unge og deres familier. Gjennom omfattende samarbeid på tvers av landegrenser og fagfelt har kompaniet stadig utviklet sin kunstneriske signatur. Et av kjennemerkene for NIEs forestillinger er at de ofte bruker dokumentariske historier som omhandler tema som håp, overlevelse og livskraft.

NIE Teater ble grunnlagt i 2001 i Praha av Kjell Moberg fra Norge, Iva Moberg fra Tsjekkia og Alex Byrne fra England. Utgangspunktet for kompaniet var å skape forestillinger med et internasjonalt ensemble hvor alle utøvere kunne benytte sine egne språk og kulturbakgrunn som et virkemiddel i forestillingene. I dag har NIE vokst til 60 utøvere fra 11 land, og veksler mellom turnering i Norge, og turnering på internasjonale festivaler og teatre. Kompaniet har høstet glitrende kritikker, og vunnet en rekke priser for sitt arbeid både i Norge og i utlandet.

 I 2017 mottok de bl.a. Heddaprisen i kategorien Beste forestilling for Barn og unge for forestillingen We Come from Far, Far Away.

Brødre & Søstre er Nie Teaters første samarbeidsproduksjon med Brageteatret.


Elevorientering

Til kulturvertene

Denne høsten får dere besøk av forestillingen Brødre & Søstre. Forestillingen handler om fire ungdommer som er skikkelig gode venner. Men så skjer det noe med Katrine, hun blir sinna og innesluttet, og slutter å ta telefonen når de andre ringer. De andre prøver å hjelpe, men forstår ikke helt hvordan de skal gjøre det, og de glir fra hverandre. 

Forestillingens tema er psykiske utfordringer blandt unge,  både for den som sliter, og for venner og familie. 

Fint om dere informerer medelevene om at forestillingen skal komme, og kort om handlingen og temaet.

På spilledagen trenger vi hjelp til å bære inn scenografien, til å rigge opp, og til å lage publikumsplasser av matter, benker og stoler. Publikumsplassene må ordnes etter at "spilleområdet" er bestemt. Dette gjør dere sammen med skuespillerne, som heter Moa, Ingeborg, Viggo og Helder.

Dersom dere planlegger å si noe forran publikum på spilledagen, så passer det best å gjøre det etter at forestillingen er ferdigspilt, og ikke før den begynner. Dette kan dere snakke med skuespillerne om.

De trenger 2 garderober til å skifte i, og blir glade for vann, kaffe og te.

De trenger også hjelp til å rigge ned og bære ut etter forestillingen.

God fornøyelse til alle sammen!