Tilbake
Skriv ut

Litteratur 2020-2021: Sult

Martin Ernstsen sier:
Våren 2019 kom min tegneserieadapsjon av Knut Hamsuns «Sult» ut på Minuskel forlag. Boken har så langt blitt veldig godt mottatt, bl.a. med terningkast 6 i Dagbladet, og den blir også oversatt til Tysk på Avant Verlag i tide for bokmessen i Frankfurt, høsten 2019. 

Jeg vil snakke litt om Sult og Hamsun, men også om prosessen med å gjøre en roman om til tegneserie. Jeg viser frem bilder med projektor mens jeg snakker; bilder av skisser, storyboards, og også skritt for skritt hvordan jeg tusjer og fargelegger en ferdig side. Til sist vil jeg snakke om tegneseriemediets virkemidler, og hva som skiller romanen fra adapsjonen.

Mens jeg forteller om prosjektet vil jeg vise bilder fra den ferdige tegneserieromanen og fra arbeidsprosessen.

Først vil jeg snakke litt om meg selv og om Hamsun. Hvis jeg får tid kan jeg snakke litt om yrket mitt også, hva det innebærer å være tegneserieskaper, og hvordan jeg jobber til daglig. Deretter vil jeg gå inn på romanen, hva er det som gjør romanen tidløs? Hvorfor er den like aktuell i dag? Her kan jeg også snakke litt om parallellene til Hamsuns eget liv, og i hvilken grad historien er selvbiografisk. 

Jeg vil beskrive historien i korte trekk mens jeg viser illustrasjoner (8 oppslag) fra tegneserien som visualiserer dette. På den måten får elevene raskt oversikt og de vil forstå historien i dens essens og handling.

Deretter vil jeg gå inn på prosessen med å gjøre romanen om til tegneserie, og snakke om hvilke valg jeg har tatt og hvilke utfordringer jeg har møtt på veien. Jeg vil vise skisser og bilder av prosessen, bl.a. en bildeserie som viser steg for steg hvordan omslaget ble til. Jeg kan fortelle litt om det tegnetekniske; alt er tegnet analogt med tusjlaveringer og pennesplitt (på gamle måten). Jeg kan fortelle om avveiningene som ligger til grunn for de tekniske valgene, mens jeg også viser bilder av den prosessen.

Varighet på foredraget ca 45 minutter. Deretter tid for eventuelle spørsmål.
Martin Ernstsen er en strålende formidler!

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Martin Ernstsen