Tilbake
Pixabay
Carll Goodpasture
Carll Goodpasture
Carll Goodpasture
Skriv ut

Hvis biene forsvinner

En tverrfaglig utstilling der fotokunst møter naturfag. Utstillingen «Hvis biene forsvinner…» setter fokus på et aktuelt og alvorlig tema. I en stor del av verden er det kraftig nedgang i antall insekter som bestøver planter. Disse insektene er helt nødvendige for at de fleste av våre nytteplanter skal kunne gi oss frukt, bær og grønnsaker.

Utstillingen består av seks fargerike fotografier av biologen og fotografen Carll Goodpasture. Bildene er tatt i Norge og California og viser insekter og blomster på nært hold. De gir elevene muligheten til å glede seg over detaljer de aldri hadde hatt muligheten til å oppdage ute i naturen.

Bildene er et utdrag av en stor utstilling som har blitt vist i blant annet Norge og USA under navnet «The Vanishing Pollinators» - pollinatorene (bestøverne) som forsvinner. Bildene i utstillingen viser forskjellige typer innsekter som pollinerer planter, men i det faglige bakgrunnsstoffet og forslaget til elevoppgaver, er det humler og bier som er viet størst plass. 

Med utstillingen følger en lærerveiledning.

Lærerveiledning

Last ned:
HVIS BIENE FORSVINNER

Læreplanmål

Skrive enkle tekstar om samfunnsfaglege tema og bruke grunnleggjande fagomgrep

Formulere spørsmål om samfunnsfaglege tema, reflektere og delta i fagsamtalar om dei

Bruke dekorative elementer fra kunst og kunsthåndverk i egne arbeider

Uttrykke egne opplevelser gjennom tegning

Blande og bruke primærfarger i eget skapende arbeid

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Sandefjord
  • Kunstnere/grupper: Fotograf Carll Goodpasture

Om kunstner / utøver / gruppe

Kort omtale av kunstneren: Carll Goodpasture har lenge jobbet med naturen og vårt forhold til den. Som biolog og fotograf er han opptatt av å bruke fotokunst som virkemiddel for å øke vår bevissthet om nettopp naturen. Hans kunnskaper om insektene, og hans evner til å fange opp detaljer, farger og stemninger, gjør møte med hans bilder til en helt spesiell kunstopplevelse.

Kort omtale av formidleren: Janne Lepperød jobber som formidler i Kunst i skolen og som forfatter for Fagbokforlaget. Noe av det hun finner størst glede i er å være skapende og å inspirere til at andre blir skapende. Hun har skrevet flere fagbøker om kunst, håndverk og design, og har bred erfaring med å jobbe tverrfaglig med fokus på mestring og muligheter. Kort oppsummert har hun 16 års erfaring som allmennlærer og faglærer i kunst og håndverk, 6 år som leder av kunstskolen MiniLangelo og 6 års erfaring som kultursjef i Tjøme kommune, samt deltatt i flere kollektive utstillinger og en separatutstilling. https://blankeark.blog/

Kort omtale av Kunst i Skolen: Kunst i Skolen (KiS) er en frittstående medlemsorganisasjon som i over seksti år har tilbudt et bredt utvalg kunstpedagogiske tjenester og materiell produsert spesielt for undervisningsinstitusjoner. Kunst i Skolen produserer kunstutstillinger som turnerer mellom kommuner, skoler og barnehager i hele landet.

Til elevene: I Kunst i Skolen jobber vi for at du og alle andre barn og ungdommer skal få sjansen til å bli mer kjent med kunst og med kunstnere. Vi ønsker at kunst skal kunne gi deg opplevelser som gjør deg nysgjerrig, stiller spørsmål ved det du ser i bildet og gjør at du får lyst til å skape noe selv.